Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

5 feb. 2012

Chokladtårta med Lemoncurd!

Choklad + citron = sant?! SJÄLVKLART funkar dessa två godingar ihop!! Här kommer ett recept på en härlig chokladtårta som har förärats med citron. Denna gång är det lemoncurd som har fått piffa till en "vanlig" chokladbotten. Jag tycker att det vart riktigt gott och kommer därför garanterat att göra den här underbara tårtan om och om igen! :-)

Har man brottom på själva serveringsdagen är det inga som helst problem att göra tårtbottnen dagen/kvällen innan, för den måste nämligen vara helt avsvalnad innan man börjar med att bereda själva tårtan. Se bara till att tårtbottnen inte kommer i kontakt med luft!


Ingredienser:


Botten:
100 g smör
½ dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
1 ägg
1 ½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 ½ msk vaniljsocker
3 msk kakao
½ krm salt
Smör, till formen

Lemoncurd:


Har lagt ut receptet på lemoncurden som jag använde till denna tårta. Här kommer en länkning till den: Suveränt god Lemoncurd!


Citronfrosting:


Det är samma här, har redan lagt ut receptet på citronfrostingen och den kan ni hitta här: Härliga citronfrosting!


Gör så här:


Gör lemoncurden, enligt det länkade receptet, kvällen innan servering. Det är för att krämen verkligen ska få tid att stå och dra sig i kylen. Annars är det lätt hänt att den är lite rinnig och svår att jobba med.

Gör citronfrostingen, enligt den länkande receptet. Det går alldeles utmärkt att göra frostingen kvällen innan serveringsdag. Vispar man upp allt och ställer in den i kylen så får den chans att dra sig. Kom bara ihåg att vispa lite just innan du lägger/spritar på den! Det är för att frostingen ska bli så där härligt fluffig, för vi vill ju helst undvika rinnig frosting! ;-)


Tårtbotten:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en pringform som är 23 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull och koka upp hastigt med mjölken. Låt svalna något.
Blanda ihop äggen och sockret och vispa ihop poröst.
Blanda ner mjölet, bakpulveret, vaniljsockret, kakaon och saltet. Tillsätt slutligen smörblandningen.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna av helt.

Dela kakan i två delar i vågrät riktning. Ta hjälp av en stor brödkniv.



Beredningen:


Lyft av den ena delen (med hjälp av en tallrik) för att kunna smeta på lemoncurden. Lägg tillbaka överdelen på den smorda underdelen.


Spritsa eller smeta ut frostingen över tårtan efter tycke och smak.


Toppa eventuellt med valfritt strössel eller någon fin dekoration!


Klart!


Eftersom jag hade brottom iväg hann jag inte ta en bättre bild. Tårtan fick fotas i samma form som den skulle transporteras i :-)



Hoppas det smakar!



Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar