Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

21 aug. 2012

Blåbärssirap!

Barnsligt gott till pannkakor/plättar, glass och desserter!! Mycket lätt att röra ihop och väldigt få ingredienser... Jag kan bara ge tummen upp för denna goding!

I detta recept kan man lägga till ½ tesked flytande Atamon och det gör man om man har tänkt spara på Blåbärssirapen under en tid, om du ska ge bort Blåbärssirapen som present kan det också vara bra att röra ner Atamon. Denna goding håller sig bättre lite längre då. Om Du inte har tänkt spara de kan du strunta i tillsätta Atamonen.

Jag har i denna gång valt att ha i citronsaft, för att jämna ut det söta med lite syrligt. Istället för citronsaften kan man mer än gärna byta den mot en vaniljstång (dela den på mitten och gröp ur fröna och tillsätt dem i Blåbärssirapen när sirapen ska kokas upp) eller en kanelstång. Denna sirap är även riktigt god bara som den är, alltså med ljussirap och blåbär som smaksättare!

Blåbärssirapen blir väldigt tunn, vill man ha en lite mer tjock och mer "sirapstjock" sirap kan man lätt fixa det med lite maizena. Jag använde 3 teskedar och det tyckte jag vart bra. Du kanske vill ha den tunnare eller tjockare? Pröva dig fram!

Receptet räcker till ca 6 dl härlig Blåbärssirap.


Ingredienser:


600 g blåbär (frysta eller färska spelar ingen roll)
2½ dl ljussirap
½ citron, saften + skalet
3 msk maizena + ½ dl vatten
½ tsk atamon, flytande


Gör så här:


Lägg blåbären i en bunke och kör dem med en stavmixer alternativt mosa dem för hand.

Häll upp ljus sirap i en kastrull, tillsätt blåbärsmoset.

Om du vill ha i citronsaft+ skal, eller vanilj, eller kanel: Riv ner citronskalet och pressa ur citronsaften. Eller dela vaniljstången på längden och gröp fröna och rör ner dem i sirapen. Eller lägg i kanelstången.

Låt koka upp, vid första bubblan sänk till låg värme. Låt stå och småputtra i 12 minuter. Rör om då och då. Men håll ett vakande öga på kastrullen, sirapen kan lätt koka över!

Ta eventuellt upp kanelstången. 

Om du vill ha en  tjockare sirap: Blanda kallt vatten i ett glas och tillsätt maizena, rör om. Rör därefter ner blandningen i sirapen, rör om och låt sirapen tjockna. Vill du ha den tjockare, pröva dig försiktigt fram med maizena.

Stäng av plattan och häll eventuellt i atamon, häll upp på väl rengjord flaska eller glasburk. Låt stå och svalna av utan lock. Förvara därefter Blåbärssirapen i kylen.

Klart!





Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar