Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

21 aug. 2012

Jordgubbssirap!

MUMS!!!!! Riktigt, riktigt, riktigt gott till pannkakor/plättar, glass och desserter!! Mycket lätt att röra ihop och väldigt få ingredienser... Jag kan bara ge tummen upp för denna goding!

I detta recept kan man lägga till ½ tesked flytande Atamon och det gör man om man har tänkt spara på jordgubbssirapen under en tid, om du ska ge bort Jordgubbssirapen som present kan det också vara bra att röra ner Atamon. Denna goding håller sig bättre då. Om Du inte har tänkt spara de kan du strunta i tillsätta Atamonen.

Till denna goding kan man tillsätta en vaniljstång (dela den på mitten och gröp ur fröna och tillsätt dem i Jordgubbssirapen när sirapen ska kokas upp). Annars är det väldigt gott att röra ner en kanelstång.

Jag valde den här gången att behålla Jordgubbssirapen i originalt skick, alltså inga andra smakhöjare tillsatta. Jag tycker att denna sirap är så himla god, så det behövs inga extra smaksättare förutom ljus sirap och jordgubbar!

Jordgubbssirapen blir väldigt tunn, vill man ha en lite mer tjock och mer "sirapstjock" sirap kan man lätt fixa det med lite maizena. Jag använde 3 teskedar och det tyckte jag vart bra. Du kanske vill ha den tunnare eller tjockare? Pröva dig fram!

Receptet räcker till ca 5 dl härlig Jordgubbssirap.



Ingredienser:


500 g jordgubbar (frysta eller färska spelar ingen roll)
2½ dl ljussirap
3 msk maizena + ½ dl vatten
½ tsk atamon, flytande


Gör så här:


Lägg jordgubbarna i en bunke och kör dem med en stavmixer alternativt mosa dem för hand.

Häll upp ljus sirap i en kastrull, tillsätt jordgubbsmoset.
   
Om du vill ha i vanilj eller kanel: Dela vaniljstången på längden och gröp ur fröna och rör ner dem, eller lägg i kanelstången.

Låt koka upp, vid första bubblan sänk till låg värme. Låt stå och småputtra i 12 minuter. Rör om då och då. Men håll ett vakande öga på kastrullen, sirapen kan lätt koka över!

Ta eventuellt upp kanelstången. 

Om du vill ha en  tjockare sirap: Blanda kallt vatten i ett glas och tillsätt maizena, rör om. Rör därefter ner blandningen i sirapen, rör om och låt sirapen tjockna. Vill du ha den tjockare, pröva dig försiktigt fram med maizena.

Stäng av plattan och häll eventuellt i atamon, häll upp på väl rengjord flaska eller glasburk. Låt stå och svalna av utan lock. Förvara därefter Jordgubbssirapen i kylen.

Klart!





Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar