Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

7 mars 2012

Monicas pizzabullar med curryköttfärs, rödlök och västerbottensost

Älskar pizzabullar! De passar till så många olika tillfällen! Jag saknade dock en lite nyttigare variant gjord på fullkorn tillsammans med köttfärs. Och eftersom jag gillar köttfärs och curry ihop så fick det givetvis bli en fyllning med just dessa två ihop.

Det här är ett recept som jag själv har rört ihop:) Eftersom jag ville göra en nyttig variant av dessa godingar såg jag till att göra allt själv från grunden, allt från degen, till fyllningen, till tomatsåsen! Gjorde mina pizzabullar på en ny mjölsort som heter Vinjett Fullkorn (som är gjort på Grahamsmjöl), vart riktigt bra!! Hittar man inte Vinjett Fullkorn i butiken går det alldeles utmärkt att byta ut den mot vanlig Grahamsmjöl.

Under tiden degen jäser första gången kan man röra ihop köttfärsblandningen och tomatsåsen.

Dessa går att servera tillsammans med sallad, tzatsiki och/eller pizzasallad. Passar sig till vickning, buffè, picknick, födelsedagsfest mm.


Ingredienser:


Degen:
50 g jäst
3 dl mjölk
2 msk smör
6 dl vinjett fullkorn
2 dl vetemjöl
½ dl olivolja
2 msk flytande honung
1 tsk salt

Tomatsåsen:
3 dl passerade tomater
3 msk chilisås
3 msk torkad oregano
1-2 vitlöksklyftor
1 krm salt

Fyllningen:
400 g köttfärs
2 rödlök
3 msk curry
½ krm chilikrydda
½ krm svartpeppar
2 krm salt
2 dl riven västerbottensost
180 g rökt strimlad skinka
1 msk smör, till stekning

Garneringen:
1 ägg
½ dl oregano


Gör så här:


Degen:
Smält smöret.

Tillsätt mjölken och värm upp till 37°C. Ställ åt sidan.

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölkblandningen. Rör om tills jästen har löst upp sig.

Tillsätt olivoljan, honungen, saltet, vinjett fullkorn och vetemjölet och knåda ordentligt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter om man gör det för hand.

Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Fyllningen:
Ansa och finhacka rödlöken. Fräs dem i lite smör tills de har fått färg. Tillsätt köttfärsen och stek upp.

Tillsätt curryn, saltet, svartpepparn och chilikryddan. Rör om ordentligt. Ställ åt sidan för att svalna av.

Tomatsåsen:
Blanda ihop passerade tomater, chilisåsen, oreganon och saltet i en bunke. Tillsätt pressad vitlök och rör om.

Utbakningen:
När degen har jäst, dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje halva till en tunn rektagulär form.

Bred ut tomatsås över degen. strö över rökta skinkstrimlor, köttfärsröran och västerbottensost.

Rulla ihop till en rulle och skär varje rulle i 10 stycken bitar.

Lägg de små bullarna i formar och platta till dem lite.

Låt bullarna jäsa i 30 minuter under en bakduk.

Garneringen:
Sätt ugnen på 225°C.

Vispa upp ägget.

Pensla bullarna med ägg och strö över oreganon.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 15 minuter.

Ta ut och låt bullarna svalna av lite.

Klart!
 
 


Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar