Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

27 okt. 2012

Sparris- och Bönrisotto med Kycklingspett!

Här kommer ett riktigt gott recept på risotto som har piffats till med lite kycklingspett! Här har jag blivit inspirerad av recept på nätet. Valde att ta det bästa från olika recept och göra det till ett eget recept och vad gott det blev sen!

Att blanda i zucchini, vita bönor och sparris i en risotto är verkligen att tipsa om, smakar gott och fräscht.

Naturligtvis kan man äta risotton som den är utan kycklingspetten om man så önskar. Vill man servera allt varmt samtidigt utan att behöva värma något i micron är ett tips om att köra kycklingen samtidigt som risotton står och koka upp sig. Men se då bara till att risotton hela tiden har vätska att koka upp i.

Kryddningen på kycklingspetten är bara på ett ungefär, hu mycket kryddat man vill ha är ju upp till var och en. Krydda mer eller mindre om så önskas!

Receptet räcker till 4 personer.


Ingredienser:


Risotto:

2 msk smör
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
250 g grön sparris
200 g zucchini
2 msk olivolja
4 dl rundkornigt ris ( t.ex: avorio, carnaroliris eller risottoris)
3 dl vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
8-10 dl vatten
2 dl vita bönor, förkokta
2 dl parmesanost, riven
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
1 kruka basilika

Kycklingspett:

400 g kyckling bröstfilé
8 grillpinnar 
1-2 krm salt
1-2 krm vitpeppar
1-2 krm svartpeppar
2 msk smör, för stekning


Gör så här:


Skala, dela och finhacka gul löken och vitlöken. Skölj och dela sparrisen och zucchinin i mindre bitar. Lägg allt i en stor kastrull. Klicka i smöret och fräs tills löken har blivit mjuk.

Tillsätt olivoljan, riset, smöret, saltet, vitpepparn och svartpepparn. Fräs i ca 2 minuter.

Häll i vinet, rör om och låt koka upp.

Koka upp risotton på medelvärme i 20 minuter, rör om då och då samt tillsätt buljong efterhand som risotton kokar ner. OBS! Se hela tiden till att risotton har vätska som kokar!

Fin riv parmesanosten. Häll av spadet frön bönorna och skölj dem i vatten.

Smaka av risotton, se till att riset är genomkokt. Tillsätt eventuellt mer salt, vitpeppar och svartpeppar om så önskas. Ta kastrullen från plattan.

Tillsätt bönorna och rör om.

Hacka basilikan lite snabbt och rör ner den i risotton.

Tillsätt parmesanosten och rör om (nu kommer risotton att tjockna något av osten, risotton ska vara som risgrynsgröt i konsistensen. Om risotton är för tjock går det bra att röra ner lite mer buljong för att "rätta till det").

Kycklingspetten:

Ansa kycklingen och dela därefter varje kycklingbröst på mitten (längst med längden, inte på bredden).

Trä på kycklingen på grillspetten. strö över salt, vitpeppar och svartpeppar på båda sidor om kycklingen.

Hetta upp en stekpanna och klicka i smöret.

Lägg i kycklingspetten och stek dem tills de är helt genomstekta. Vänd på dem någon gång under stekningen. Se till att de får en fin ytfärg.

Klart! 






Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar