Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

27 okt. 2012

Saftigt Pumpabröd a lá Pumpa med Västerbottensost!

Det här brödet passar bra att baka nu så här nära halloween och vad kan vara mer perfekt att veta vad man ska göra av pumpaköttet som kommer från pumpan man har skurit ur helgens coola pumpalykta?!

Det gäller att ta vara på det goda ur pumpan! Det charmiga med det här brödet är att slut resultatet kommer att ge ett pumpaformat bröd!

Man kan välja om man vill ha pumpafrön eller mjöl på sina bröd.

Tänk på:
Att "stjälkarna" ska inte monteras ihop med resten av brödet, utan de gräddas var för sig och när allt har svalnat av sticker man ner dem i hålen och vipps...du har härligt fluffiga pumpabröd!

Receptet ger 2 stycken härliga pumpabröd.


Ingredienser:

300 g pumpa
6 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk sirap
100 g smör, smält
13 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
1-2 dl riven ost

Garnering:

Alternativ 1: 
1-2 dl pumpafrön (beroende på om båda eller endast ett av bröden ska ha pumpafrön)
1 ägg

Alternativ 2:
1-2 dl vetemjöl (beroende på om båda eller endast ett av bröden ska ha med vetemjöl)


Gör så här:


Gröp ur pumpan med en sked.

Mixa pumpaköttet till en puré med en stavmixer.

Smula ner jästen i en bunke.

Smält smöret och tillsätt därefter mjölken och värm upp till fingertemperatur (37 grader).

Rör ner mjölken/smörblandningen med jästen. Rör om tills jästen ha löst upp helt.

Tillsätt pumpapurén, sirapen, rågsikten, och vetemjölet. Arbeta ihop till en jämn och smidig deg.

Avsluta med att knåda in osten i degen.

Låt degen jäsa under en bakduk i 45 minuter.

Ta upp och knåda degen på ett mjölat bakbord.

Dela degen i två lika stora delar. Skär loss två små bitar som du formar till två "stjälkar" (den grön/bruna pinnen längst upp på riktiga pumpor). Dessa ska sedan dekoreras i mitten på det färdiga brödet. Forma dem till två "pumpa-stjälkar" och lägg dem på en plåt med bakpapper.

Forma de två stora degbitarna till runda kakor, genom att rulla degen till längder och forma därefter varje längd till en ring på en plåt med bakplåtspapper.

Skär djupa veck snitt tvärs över bröden.

Gör ett hål i mitten som är ca 4 cm. Om du ska ha mjöl på det ena eller båda bröden strö du över vetemjölet nu.

Låt brödet jäsa under en bakduk i 35 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Om du ska ha pumpafrön på det ena eller båda bröden penslar du brödet/bröden mer ägget och strör över pumpafröna nu.

Grädda brödet och "stjälkarna" längst ner i ugnen i ca 40 minuter.

Låt bröden och "stjälkarna" få svalna av helt och hållet under en bakduk på ett galler.

Det är lätt hänt att hålen har vuxit igen under gräddningen, skär till dem med hjälp av en liten kniv.

Sätt sedan i "stjälkarna" i hålen.

Klart! 






Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar