Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

14 aug. 2012

Kantarellrisotto med Paprika!

Här kommer ett till recept på risotto! Risotto är så himla gott och jag förstår inte varför jag inte gav mig på att testa göra egen här hemma tidigare... Men bättre sent än aldrig, sägs det ju och det håller jag med om i det här fallet! :)

Helgen som var, var jag och sambon ute och plockade kantareller och därför fick det bli en kantarellrisotto. Det är inte mycket som slår en risotto som har piffats till med färska kantareller! Men det går bra att ha i frysta eller kantareller på burk också.

Receptet räcker till 4 personer.


Ingredienser:

1 msk olivolja
2 msk smör + 1 msk smör att steka kantareller i
1 gul lök
3 viltlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
4 dl rundkornigt ris ( t.ex: avorio, carnaroliris eller risottoris)
2 dl vitt vin
10-11 dl varmt vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
½ dl färsk timjan
250 g kantarell
2 dl riven västerbottenost


Gör så här:


Mät upp vattnet i en tillbringare, tillsätt grönsaksbuljongtärningarna och rör om (vattnet måste vara varmt så att buljongtärningarna löser upp ordentligt).

Hacka kantarellerna i mindre bitar, skala, dela och finhacka gullöken och vitlöken. Lägg allt i en stor kastrull.

Tillsätt riset, olivoljan, smöret, saltet, vitpepparn och svartpepparn. Fräs i ca 2 minuter.

Häll i vinet, rör om och låt koka upp.

Koka upp risotton på medelvärme i 20-25 minuter, rör om då och då samt tillsätt buljong efterhand som risotton kokar ner. OBS! Se hela tiden till att risotton har vätska som kokar!

Fin riv västerbottensosten och finhacka timjan.

Rensa och skär paprikan i mindre bitar. Fräs paprikan i smör i 2-3 minuter. Tillsätt paprikan i risotton när det är ca 10 minuter kvar av koktiden. Rör om.

Smaka av risotton, se till att riset är genomkokt. Tillsätt eventuellt mer salt och vitpeppar och så önskas. Ta kastrullen från plattan.

Tillsätt västerbottensosten och rör om (nu kommer risotton att tjockna något av osten, risotton ska vara som risgrynsgröt i konsistensen. Om risotton är för tjock går det bra att röra ner lite mer buljong för att "rätta till det").

Tillsätt timjan och rör om väl.

Klart!





Hoppas det smakar!



 Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar