Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

4 juli 2012

Choklad- och Vaniljtårta med Färska Jordgubbar och Vitchoklad Frosting!

Här kommer ett recept på en riktigt smarrig tårta! Om inte annat så känns den väldigt lyxig ;-) Jag bakade den här till min och sambons 1 års dag. Jag ville göra en extra god tårta som var en fröjd både för smaksinne och för ögonen. Och så ville jag blanda de smakar som vi båda tycker om. Det vart tårtbottnen i choklad, vaniljkräm och färska jordgubbar som fyllning och vitchoklad frosting. Och det vart en fullträff! :-)

Jag använde mig av mina två 15 cm i diameter springformar och tårtan blev lagom hög och fin. Eftersom jag älskar att göra allt från grunden så gjorde jag även allt från grunden. Detta tar ju givetvis lite tid och har man inte den tiden kan man "fuska" med att vispa ihop marsankräm på pulver (följ då bara anvisningarna på förpackningen, totalt 4 dl marsankräm räcker till detta recept).

Bottnarna kan man göra kvällen innan. Vaniljkrämen och frostingen är bra att ta ut ca 15 minuter innan tårtan ska dresseras, då blir de lättare att jobba med!


Ingredienser:


Tårtbotten, 2x15 cm i diameter:

100 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
200 g mörkchoklad
4 tsk bakpulver

Fyllning:

5 dl mjölk, 3%
1 vaniljstång
1.5 dl strösocker
7 st äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör  
150-200 g färska jordgubbar

Frosting:

1 tsk bakpulver
200 g vitchoklad
350 g philadephiaost
1 dl grädde 2 msk vaniljsocker
225
g smör, rumstempererat
4 dl florsocker
Ev.  några droppar röd karamellfärg, för att färga smeten ljust rosa

Gör så här:


Tårtbotten:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra två stycken springformar à 15 cm i diameter.

Smält smöret tillsammans med mjölken. Ställ från plattan och låt svalna av.

Lägg den mörka chokladen över ett vattenbad på svag värme. Låt chokladen smälta under tiden du gör resten av smeten.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Slå över smörblandningen över äggvispet och rör om ordentligt till en jämn smet.

Blanda och sikta ner de torra ingredienserna i smeten och rör om noga.

Gräddas i den nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30-40 min. Känn efter med en provsticka, bottnarna är färdiga när stickan inte är kladdig. Håll uppsikt!! Det kan variera från ugn till ugn.

Ta ut och låt svalna av helt under bakduk.

Fyllningen:

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i krämen så att det inte bildas skinn.

Låt krämen stå kvar i kylen tills det är dags att dressera tårtan. 


Frostingen:

Smält vitchokladen på ett vattenbad på svag värme, låt chokladen få smälta under tiden du gör resten av frostingen.

Dela det rumstempererade smöret i små tärningar och vispa ihop det med philadelphiaosten. Vispa tills blandningen blir riktigt krämig. 

Tillsätt sedan grädden försiktigt, lite pö om pö.Vispa! Häll i vaniljsockret.

Tillsätt den smälta chokladen och vispa.

Tillsätt eventuellt några droppar karamellfärg!

Nu ska du ösa ner florsockret lite i taget medan du vispar hela tiden, tills du märker att du har rätt konsistens på din kräm. Den ska inte vara för lös för då rinner den av, men inte heller för hård för då blir det svårt att bre på den. Lagom med andra ord! 

Ställ in i kylen tills det är dags att dressera tårtan.

Dresseringen:

Ansa jordgubbarna och skär dem i tunna skivor.  


Dela de två tårtbottnarna i två delar, det ska alltså vara totalt fyra delar till tårtan. Om du vill kan du eventuellt skära bort toppen på bottnen, om de skulle vara ojämna eller "bulliga". 

Lägg en tårtbotten ett tårt-/kakfat eller tallrik. Bred på med vaniljkrämen och strö över jordgubbsbitar. Lägg på tårtbotten nr 2 och upprepa från föregående. Gör så tills alla fyra bottnarna ligger på sin plats. OBS! Den översta bottnen ska INTE ha vaniljkräm och jordgubbar på sig!

Bred på ett tjockt lager med frostingen.

Dekorera tårtan om så önskas, bara fantasin kan sätta gränserna!

Klart!





Hoppas det smakar!!


Med Vänliga  Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar