Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

13 okt. 2012

Chokladkaka med Kolasås & Färska Hallon!

Här kommer ett recept på en saftig chokladkaka som serveras med kolasås och hallon. Både kakan och kolasåsen kan med fördel göras dagen innan.

Om man vill går det naturligtvis jättebra att byta ut hallonen mot till exempel jordgubbar, vinbär, björnbär eller blåbär.

Receptet räcker till ca 16 bitar/personer.


Ingredienser:


Chokladkakan:

200 g smör
3 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl kakao
2 dl filmjölk

Kolasåsen:

50 g smör
1½ dl brun farinsocker
1 msk vatten
1 dl vispgrädde

Garnering:

2 dl färska hallon


Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och ta därefter från plattan för att få svalna av under tiden resten av smeten görs.

Vispa ihop äggen och strösockret till en puffig och jämn smet.

Blanda ihop vetemjölet, bakpulvret och kakaon i en egen bunke och rör sedan försiktigt ner den torra blandningen i ägg- och sockerblandningen.

Tillsätt det smälta smöret och filmjölken och vispa ihop till en tjock, fluffig och jämn smet.

Smöra och bröa en stor sockerkaksform, ca 2 liter.

Häll i smeten i formen, se till att smeten är jämnt fördelat i hela formen.

Grädda kakan mitt i ugnen i 60 minuter. Passa noga och känn med en provsticka så att det är färdiggräddat.

Låt kakan stå och svalna av sig helt. Därefter tar du ut kakan ur formen.

Kolasåsen:
Värm smöret, farin sockret och vattnet i en tjockbottnad kastrull.

Vispa i vispgrädden, låt koka upp och därefter sänker du plattan till låg temperatur. Låt kolasåsen stå och sjuda (OBS! Det får absolut inte koka!) i 10-15 minuter. Rör om då och då.

Ta från plattan och låt svalna av helt. Ställ därefter kolasåsen kall fram till serveringen.

Ringla kolasåsen över chokladkakan och toppa slutligen med hallonen.

Klart!





Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar