Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

22 aug. 2012

Traditionell Mjukkaka - i Stekpanna!

Mjukkaka...ja dessa underbart goda bröd...det väcker barndomsminnen och nostalgi hos mig! Nu när jag bor nere i Norrköping har jag ingen tillgång till en bagarstuga (nu vet jag ju faktiskt att min nya hemstad inte står helt tomma på bagarstugor) nära mig.

Jag har verkligen saknat dessa godingar och vad kunde bli bättre än att jag hittade receptet på dessa mjukkakor - som man gräddar i stekpannan?! Lyckan är total!

De här mjukkakorna är verkligen hur goda som helst och de smakar som mjukkakor ska göra! Ville överraska sambon med något oförskämt gott idag när han kom hem från jobbet och nog kan jag säga att han tyckte dessa var en fullpoängare alltid!

Testa själv och avgör - och det bästa av allt -  jag säger det igen...de gräddas i stekpannan! Ingen bagarstuga behövs för att få fram äkta mjukkakor!

De här mjukkkakorna är godast när de är nygräddade men smör, ost eller marmelad. De kan förvaras 2-3 dagar i plastpåse. I frys klarar de sig i ca 6 månader.

TIPS!
Mjukkakorna kan också gräddas i en het ugn (275 grader). Lägg då mjukkakorna på varma plåtar och grädda dem 2-3 minuter per sida, eller tills mjukkakorna har fått fin färg och lagom mjukhet.

Receptet räcker till 14 stycken härliga mjukkakor.


Ingredienser:


1/4 paket jäst (ca 12 g)
50 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
½ tsk hjortronsalt
1½ dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl + vetemjöl till utbakningen (hur mycket exakt är svårt att säga)


Gör så här:

 
Smula ner jästen i en bunke.

Smält smöret och häll därefter i mjölken och värm upp degspadet till fingertemperatur, 37 grader.

Häll hälften av degspadet över jästen. Rör om tills jästen har löser upp sig. 

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjortronsalt, grahamsmjöl och rågsikt.

Arbeta in vetemjölet. Degen ska vara en aningens kladdig.

Låt degen stå och jäsa under en bakduk i 45 minuter.

Hetta upp en stekpanna, sätt plattan på medelstark värme. OBS! Inget matfett ska användas, stekpannan ska vara snustorr!

Ta upp degen på ett kraftigt mjölat bord/arbetsyta och dela den lösa degen i 14 lika stora delar.

Rulla varje del till en bulle. Kavla ut den första på den väl mjölade bänken/arbetsytan till knappt ½ cm tjock kaka. Använd också gärna en kruskavel (inte ett måste), rulla upp degkakan på kaveln och borsta bort överflödigt mjöl.

Lägg försiktigt ner kakan i den varma stekpannan och grädda kakan i ca 2 minuter på varje sida. (under tiden denna kaka gräddas i stekpannan är det bra att kavla ut nästa boll/kaka, så du får en jämn rytm med utkavlingen och gräddningen)

Ta upp mjukkakan och låt svalna under en bakduk på galler. 

Upprepa denna utkavling och gräddnings-process tills alla mjukkakorna är klara.

Klart!





Hoppas det smakat!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar