Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

27 aug. 2012

Hamburg Limpa!

Härligt gott och fluffigt bröd som smakar underbart i munnen!

Tips!
Ta gärna av bakduken några minuter innan brödet är färdigjäst (när limporna ligger på plåten). Ytan torkar till lite och det går lättare att snitta.

Limporna går utmärkt att förvara i en brödburk eller i plastpåsar i 3-5 dagar. De klarar sig i frys 9-12 månader.

Receptet räcker till 2 limpor.


Ingredienser:


25 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
2 ägg
1½ liter vetemjöl

Pensling:
½-1 dl mjölk


Gör så här:


Smula ner jästen i en bunke.

Ljumma vattnet till fingertemperatur (37 grader) och rör ut jästen i lite av mjölken.

Tillsätt resten av mjölken, saltet, sirapen, äggen och nästan allt mjöl (spara ½ dl mjöl till jäsningen och ½ dl till utbakningen).

Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. 

Strö över ett tunt lager mjöl, ½ dl och lät degen jäsa under en bakduk i 45 minuter.

Ta upp degen på en lätt mjölad (½ dl) arbetsbänk. Knåda degen smidig.

Dela degen i två lika stora delar och forma delarna till två runda limpor. Lägg limporna på en bakplåtspappersklädd plåt.

Låt limporna jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör rutmönster eller snitt i limporna med en vass kniv eller ett rakblad.

Pensla limporna med mjölk.

Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

Ta ut limporna och låt dem svalna av helt under en bakduk på ett galler.

Klart!





Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar