Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

14 feb. 2012

Philadelphia-bagels!

Bagels på cafeér är en god vardagslyx....hemmagjorda bagels är en god vardagslyx DELUX!!! Bagels som säljs på cafeér och mataffärer i all ära, men de man har gjort själv kan verkligen ingen köpes-bagel i världen slå!!!

Kan låta svårt och jobbigt/tufft att ta sig an att göra bagels, för de ska ju både kokas och gräddas i ugn. Tro mig, de är inte alls svåra att göra, de är lättare än man tror att få till :-) Däremot tar det lite tid att få dessa klara, men det är så värt det när man få mumsa i sig dem!

Här har jag gjort vanliga bagels, som jag piffade till med att röra ner Philadelphiaost i själva degen. Det blev så himla gott! Dessa godingar kommer jag absolut att göra fler gånger! :-)

Denna gång använde jag mig av sesamfrön som garnering. Men man kan självklart välja någon annan typ av frö. Pumpafrön, solrosfrön, vallmofrön och linfrön gör sig också bra på dessa bagels!

Ingredienser:

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
4 msk honung
100 g philadelphiaost
13 dl vetemjöl special
2,5 l vatten, till kokning

Garnering:
1 äggvita
1 dl valfria frön


Gör så här:

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen har löst upp sig.
 
Häll i saltet, philadelphiaosten och honungen.
 
Tillsätt mjölet, var försiktig, så ta lite i taget.
 
Arbeta degen med en maskin i cirka 5 minuter. Konsistensen på degen skall vara stum och ganska hård, den ska alltså inte vara kladdig som många andra bröds degar.
 
Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
 
Mjöla bakbordet/arbetsbänken, vänd ner degen och knåda den lite lätt. Dela degen i 12 bitar.
 
Rulla degbitarna till runda bullar och tryck ut ett hål i mitten på varje bulle.
 
Slå på ugnen, 175 grader.
 
Koka upp vattnet i en stor kastrull. Det är bra om kastrullen rymmer minst 2.5 l vatten. När vattnet kokar, sänk 1-2 snäpp.
 
Lägg i några degringar i taget och koka dem i cirka 3 minuter på varje sida.
Ta hjälp av en hålslev och locka upp dem. Lägg dem på ett galler med en kökshanduk under, så att de får rinna av sig.
 
Lägg dem på plåten med bakplåtspapper, kan vara så att man eventuellt får jämna till hålen lite, ta då hjälp av skafftet på ett bestick.
 
Separera äggvitan från äggulan. Vispa upp äggvitan lite lätt för hand. Pensla äggvitan över bagelsen och strö slutligen över valfria frön.
 
Grädda bullarna gyllene mitt i ugnen i ca 25 minuter.
 
Klart!
 
Olika saker som man kan ha till dessa bagels: marmelad, sylt, färskost, grönsaker, ost, ägg, smör, nutella med mera! :-)
 
 



Hoppas det smakar!
 
 
TIPS 1: Om man har tillgång till en äppelurkärnare är den suverän att använda sig av när man ska göra hålet i bullarna! Se bara till att olja in verktyget innan hålen ska göras. Då fastnar inte degen och blir på så sätt lättare att arbeta!

TIPS 2: Har man ingen äppelurkärnare funkar pekfingrarna lika bra! Tryck först med det ena pekfingret i bullen så det blir ett håll. Ta hjälp av det andra pekfingret för att med båda pekfingrarna "slita" ut hålet. Även här är det bra att ha oljat in. Doppa därför pekfingrarna i lite olja så blir det lättare att forma hålen!

Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar