Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

25 juli 2013

Bruna Bönor med stekt rimmat Fläsk!

Här kommer en billig husmanskost! Kanske inte är så där jättemånga som tycker att bruna bönor har en wow-effekt idag...men vet ni vad?! Bruna bönor är väldigt lätt att göra och är faktiskt riktigt, riktigt gott! :-)

Hat sett att det i en hel del recept står att man ska avreda sina bönor med potatismjöl...det ska man verkligen inte göra! Låter man bara bönorna få stå och koka så avreder de sig själva. Så ingen avredningsmedel behövs :-) 

För att få en djupare brunnyans (för bruna bönor ska ju vara bruna och inget annat) så kan man droppa i några droppar av collorit (finns i välsorterade mataffärer).

Vill man ha denna rätt ännu matigare (det behövs egentligen inte, för bönorna gör sitt) så kan man koka några potatisar och äta till!

Receptet avser för 4 personer.


Ingredienser:


Till blötläggning:

500 g (ca 6 dl) bruna bönor
1-1½ liter vatten, till blötläggning


Till kokning:

1½ liter vatten
2-3 tsk salt
2-2½ msk ättiksprit, 12%
4-5 msk mörk sirap
Ev. några droppar collorit


Tillbehör:

600 g rimmat sidfläsk, tunna skivor

Gör så här:


Dag 1:

Titta först igenom dina bönor och tag bort defekta exemplar.

Skölj bönorna och fyll på med kallt vatten som täcker väl. Låt stå 8-12 timmar.

Dag 2:

Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull.

Slå bort blötläggningsvattnet och lägg bönorna i det kokande vattnet.

Koka bönorna kraftigt ca 10 minuter och slå bort även detta vatten. Det här extra kokmomentet hjälper till att förhindra den eventuellt påfrestning magen ibland utsätts för när man ätit bruna bönor. OBS! Var observant så att det inte kokar över, det är lätt hänt!

Lägg tillbaka bönorna i kastrullen, fyll på med drygt 1½ liter vatten + 2-3 tsk salt.

Koka upp och skumma lite om det behövs. Koka nu bönorna sakta under lock ca 1 timma tills de är mjuka. Späd med  mer vatten under kokningen om det behövs, rör om då och då.

Smaksätt bönorna med sirap eller socker och ättika till lagom lätt sötsyrlig smak.

Smaka av med salt om det behövs.

Fläsket:

Hetta upp en stor stekpanna. Är fläsket magert kan det vara lämpligt att börja med lite extra fett i stekpannan så att stekprocessen kommer igång.

Stek på ganska hög värme och vänd skivorna efter hand som fläsket får färg och blir lätt knaprigt.

Lägg upp bönor och fläsk på tallrik och njut!

Klart!





Hoppas det smakar!!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar