Nu har jag äntligen införskaffat mig en lergryta. De är ju helt suveräna! Inget matfett behövs, maten bränns inte vid och det bästa av allt när man använder lergryta - den sköter sig själv i ugnen! :)
Lergryta är så suveränt så vänta er att det kommer att läggas upp många recept med lergryte-recept här på bloggen! :)
Receptet räcker till för 4 personer.
Ingredienser:
2 gula lökar400 g grytbitar av nöt
6 potatisar
1 röd paprika
1 gul paprika
3 morötter
1 st röd chilipeppar (kan skippas, för de är riktigt starka)
2 vitlöksklyftor
5 lagerblad
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
2 ½ msk paprikapulver
1 dl vatten
3 dl rött vin
1-2 msk kalvfond
2-3 krm salt
2 krm svartpeppar
Servering:
Gräddfil
Gör så här:
Skala och hacka löken grovt och lägg i
grytan tillsammans med köttet. Skala och skär potatisen och morötterna i skivor eller
bitar. Dela kärna ut och skär paprikorna i bitar. Lägg potatis, morötter och
paprika i grytan.
Dela, kärna ur och hacka chilin och strö över. Pressa i vitlöken och lägg i lagerbladen.
Blanda krossade tomater med tomatpuré, socker, salt, peppar, paprikapulver, vatten, vin och fond och häll i grytan.
Sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 225ºC och tillaga i 1 timme och 20 minuter.
Servera gärna med en klick gräddfil till.
Klart!
Dela, kärna ur och hacka chilin och strö över. Pressa i vitlöken och lägg i lagerbladen.
Blanda krossade tomater med tomatpuré, socker, salt, peppar, paprikapulver, vatten, vin och fond och häll i grytan.
Sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 225ºC och tillaga i 1 timme och 20 minuter.
Servera gärna med en klick gräddfil till.
Klart!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar