Receptet ger ca 24 stycken vaniljbullar.
Ingredienser:
Bulldeg:
75 g smör
1 dl strösocker
2 krm salt
2½ dl mjölk
25 g jäst
6-7½ dl vetemjöl special
Fyllning:
50 g smör
2 msk strösocker
5 msk vaniljsocker, med äkta vanilj
Garnering:
20 g smör
50 g strösocker
Gör så här:
Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke.
Tillsätt (spara ½ dl till utbakningen), socker, salt och jästen delad i mindre bitar.
Värm mjölken till fingertemperatur, 37° och rör ner den i mjölblandningen.
Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig, i ca 10 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbelstorlek, i ca 30 minuter.
Fyllningen: Blanda samman smör, strösocker och vaniljsocker fluffigt och poröst.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm.
Bred ut fyllningen på degplattan. Rulla ihop från långsida till långsida till en rulle.
Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar.
Jäs bullarna under bakduk i 30 min.
Grädda mitt i ugnen 6–8 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Garnering: Smält smöret och pensla smöret över bullarna. Rulla därefter bullarna i strösockret.
Klart!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar