Detta recept är verkligen ett kanon recept på dessa klassiska godingar... Bullarna blir perfekt saftiga och riktigt, riktigt, riktigt goda!!
Vart sugen på att testa på detta recept på grund av att det skulle vara i ett ägg i smeten (alltså inte enbart vid penslingen) och anledningen till det var för att bullarna upplevs som mer fluffiga, luftiga och ännu mer saftiga. Och tro det eller ej...men jag upplever också att bullarna uppfyller dessa tre kriterier!
Behöver jag ens säga hur gott det luktar här hemma just nu?!
Receptet räcker till 40-50 stycken härliga bullar (beroende på hur stora du gör dem).
Ingredienser:
Degen:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1½ dl strösocker
½ tsk salt
1½ tsk kardemumma
1 ägg
Ca 15 dl vetemjöl
Fyllningen:
200-300 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
½-§ dl kanel (snåla inte, kanelbullar ska ju smaka kanel)
Garneringen:
1 ägg, för pensling
1 dl pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Smält smöret och tillsätt sedan mjölken, låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader.
Häll mjölkblandningen över jästen, rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt strösockret, saltet, kardemumman och ägget och rör om väl.
Tillsätt strösockret, saltet, kardemumman och ägget och rör om väl.
Till sist ner med mjölet, jag brukar köra ner 12-13 dl på en gång, kör sedan degen med maskin och sedan tillsätter jag lite i sänder tills degen blir blank och smidig. Så fort degen släpper från kanterna i bunken behövs inget mer mjöl.
Låt degen jäsa under en bakduk och på en dragfri plats i 40 minuter.
Låt degen jäsa under en bakduk och på en dragfri plats i 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda in lite mjöl.
Dela degen i två lika stora delar. Börja baka ut den första delen. Kavla ut till en jämn rektangel, bred på fyllningen. Gör vilken form du vill på bullarna, ringla, kringla, rulle...låt tycke och smak få säga sitt. Bullarna funkar att göra lika bra utan som med pappersform. Utan form? Kom bara ihåg bakplåtspapperet!
Låt bullarna sedan få jäsa under en bakduk och på en dragfri plats i ytterligare 30 minuter.
Pensla med
uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10
minuter.
Låt bullarna få svalna av på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar