Är godast att mumsa på ljummen med vaniljglass och/eller en klick lättvispad grädde till..
Receptet räcker till 4 personer.
Ingredienser:
2 päron, stora
2 msk smör
4 msk strösocker + 2 dl strösocker
2 ägg + 2 äggulor
2½ dl vispgrädde
1 lime, saft och skal
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
½ dl vetemjöl
75 g skalad mandel
Gör så här:
Värm ugnen till 175°.
Smörj en ugnsform, som rymmer ca 2 liter eller i fyra portionsformar.
Skala päronen och skiva dem i tjocka skivor. Dela varje skiva på mitten.
Lägg päronskivorna i ugnsformen/portionsformarna och strö över 4 msk strösocker.
Baka mitt i ugnen i 10 minuter så att de mjuknar lite. Låt svalna av under tiden du gör smeten.
Kör mandeln i en matberedare eller i en mixer/stavmixer. Kör tills de är helt malda.
Vispa samman äggen, äggulorna, strösockret, vispgrädden, limeskalet och - saften.
Tillsätt vetemjölet och mandeln och vispa till en slät smet.
Fördela smeten över päronen.
Grädda ca 30 minuter tills clafoutin är gyllene och smeten är fast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar