Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

2 sep. 2012

Päronclafoutis!

Clafoutis är en fransk snabbvariant på paj och kan bakas med säsongens frukter och bär efter smak. Jag valde att göra en Clafoutis med päron och det vart riktigt mumsigt så här en lördagkväll!

Är godast att mumsa på ljummen med vaniljglass och/eller en klick lättvispad grädde till..

Receptet räcker till 4 personer.


Ingredienser:


2 päron, stora
2 msk smör
4 msk strösocker + 2 dl strösocker
2 ägg + 2 äggulor
2½ dl vispgrädde
1 lime, saft och skal
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
½ dl vetemjöl
75 g skalad mandel


Gör så här:


Värm ugnen till 175°. 

Smörj en ugnsform, som rymmer ca 2 liter eller i fyra portionsformar. 

Skala päronen och skiva dem i tjocka skivor. Dela varje skiva på mitten.
Lägg päronskivorna i ugnsformen/portionsformarna och strö över 4 msk strösocker. 
Baka mitt i ugnen i 10 minuter så att de mjuknar lite. Låt svalna av under tiden du gör smeten.

Kör mandeln i en matberedare eller i en mixer/stavmixer. Kör tills de är helt malda.

Vispa samman äggen, äggulorna, strösockret, vispgrädden, limeskalet och - saften. 


Tillsätt vetemjölet och mandeln och vispa till en slät smet. 

Fördela smeten över päronen. 

Grädda ca 30 minuter tills clafoutin är gyllene och smeten är fast. 

Klart!




Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar