Receptet räcker till 10 stycken små fluffiga småfranskor.
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk flytande margarin
5 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör först ut jästen i lite vatten och tillsätt sedan resten av vattnet.
Rör ner salt, socker och margarin.
Häll i lite mjöl i taget. Degen ska vara ganska lös men ändå inte kladdig. Knåda degen minst 5 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den blank och smidig.
Forma degen till en längd och dela den i 10 lika stora bitar. Forma bitarna till runda bullar.
Lägg över bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader.
Täck bullarna med bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 15 minuter.
Pensla bullarna med lite mjölk när de kommer ut från ugnen så blir de blanka och fina.
Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar