Det här brödet är både nyttigt och mättande och gör sig bra tillsammans med en soppa. Brödet är riktigt gott tillsammans med mild ost och röd paprika.
Receptet räcker till 2 härliga limpor.
Ingredienser:
Dag 1:
4 dl vetekross
4 dl hett vatten
Dag 2:
50 g jäst
3 dl vatten, fingertemperatur 37 grader
2 msk matolja
1-2 tsk salt
2 msk honung
12 dl vetemjöl special
Gör så här:
Dag 1:
Koka upp vattnet.
Häll vetekrossen i en bunke. Tillsätt det heta vattnet och rör om. Låt blandningen stå övertäckt till nästa dag (minst 10 timmar).
Dag 2:
Smula jästen i en bunke.
Värm olja och vatten till fingertemperatur, 37 grader. Rör ut jästen med lite av vätskan.
Tillsätt resten av degspadet, det skållade vetekrosset (från dag 1), saltet, honungen och större delen av vetemjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
Ta upp degen på mjölat bord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i 2 delar.
Forma delarna till släta limpor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt limporna jäsa under en bakduk i
30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skåra limporna med en vass kniv.
Grädda dem i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
Låt limporna kallna under bakduk på galler.
Klart!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar