Smaksätt gärna brödet med 1 msk hela fänkålsfrön eller ½ dl färsk hackad dill. Dillbrödet smakar ljuvligt till kräftor. Ett annat alternativ är att tillsätta 2–3 tsk mald pomerans i degen.
Detta bröd blir riktigt maffigt och räcker till många personer. Perfekt till tjej-, kill-, parmiddagen eller till buffén. Eller varför inte till picknicken?!
Ingredienser:
Dag 1:
25 g jäst
2 dl vatten, kallt
4 dl rågsikt
Dag 2:
1 msk flingsalt
2 msk honung
5 dl yoghurt, naturell
11-12 dl vetemjöl special
Gör så här:
Dag 1:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
Rör ner rågsikten och arbeta degen väl.
Ställ den att jäsa under en bakduk i rumstemperatur i 1 dygn.
Dag 2:
Tillsätt yoghurten, honungen, saltet och mjölet (tillsammans med degsatsen från dag 1). Arbeta samman allt till en smidig deg.
Låt degen jäsa under en bakduk i 2 timmar.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den lite lätt. Forma den till en avlång limpa eller krans.
Lägg brödet på en bakpappersklädd plåt och strö lite mjöl över. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär några snitt tvärs över degen.
Grädda brödet i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och fortsätt grädda brödet i ytterligare 25 minuter.
Ta ut och låt svalna av under en bakduk.
Klart!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar