Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

7 sep. 2012

Champinjonrisotto med Aprikos och Timjan!

Här kommer ett till ärligt recept på risotto! Jag har verkligen fallit för denna goding.

Man kan ju variera sina risotton i det oändliga samtidigt som det är väldigt att röra ihop en risotto. Dessutom är det väldigt, väldigt, väldigt mättande! Bara plus till risotton alltså!

Receptet räcker till 4 personer.


Ingredienser:


1 scharlottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 palsternacka
2 msk smör, till stekning
4 dl rundkornigt ris (t.ex: avorio, carnaroliris eller risottoris)
200 g aprikoser, på burk
½ dl timjan, färsk
1 grönsaksbuljongtärning
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
250 g champinjoner, färska
1½ dl västerbottensost, riven


Gör så här:


Skala, dela och finhacka scharlottenlökarna, vitlöken och palsternackan. Lägg dem i en stor kastrull och fräs tillsammans med smöret i 5 minuter.

Tillsätt riset, saltet och vitpepparn, svartpepparn, cayennepepparn och buljongtärningen och rör om. Fräs i 2 minuter.

Tillsätt lite av vattnet och koka upp risotton på medelvärme i 20 minuter, rör om då och då samt tillsätt buljong efterhand som risotton kokar ner. OBS! Se hela tiden till att risotton har vätska som kokar!

Häll aprikoserna i ett durkslag och låt rinna av i några minuter. Finhacka timjan och skär aprikosen i små tärningar.

Rör ner timjan och aprikosen i risotton. 

Dela champinjonerna i mindre bitar och smör stek dem i ca 5 minuter. Rör sedan ner dem i risotton och rör om väl.

Smaka av risotton, se till att riset är genomkokt. Tillsätt eventuellt mer salt och kryddor om så önskas. Ta kastrullen från plattan.

Tillsätt den rivna västerbottensosten och rör om (nu kommer risotton att tjockna något av osten, risotton ska vara som risgrynsgröt i konsistensen. Om risotton är för tjock går det bra att röra ner lite mer vatten för att "rätta till det").


Klart!





Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar