Jag valde att sätta lite smak på dessa så jag valde västerbottensost och rökt skinka för att få en lite mes smaksatt karaktär. Givetvis får det att byta ut de lite mer smaksättande ingredienserna till något mildare.
Vill man ha en lite mer frasig yta med lite mer färg på pizzorna, strunta då i att pensla på vatten innan gräddningen. Strö på oreganon direkt på.
Mini Calzone passar sig bra till buffén eller till helgmyset!
Receptet räcker till 8 stycken härligt fluffiga mini Calzonor!
Ingredienser:
Pizzadeg:
50 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk salt
1 msk strösocker
1 msk olivolja
8-9½ dl vetemjöl (man får vara försiktig och pröva sig fram)
Tomatsås:
200 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
½ tsk strösocker
½ msk olivolja
1 msk salt
1 krm svartpeppar
Fyllning:
50 g rökt skinka
75 g västerbottensost
16 färska basilikablad
Garnering:
½ dl vatten
½ dl oregano
Gör så här:
Degen: Finfördela jästen i en stor bunke, häll i vattnet och rör om tills jästen har löst upp.
Tillsätt saltet, strösockret olivoljan och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg, håll koll på degens konsistens. Behövs mer mjöl? Eller kanske mer vatten? Degen ska vara slät och fin, inte kladdig eller hård.
Låt jäsa under bakduk i 1 timmer.
Tomatsåsen: Ansa och pressa vitlöken i en liten kastrull. Tillsätt tomater, tomatpuré och socker. Koka upp och låt sedan småkoka under lock i 15 minuter.
Mixa med mixerstav och smaka av med salt och peppar. Runda av såsen med olivolja.
Fyllningen: Skiva skinkan, riv av basilikabladen från stjälkarna och riv eventuellt osten (om du inte redan har köpt färdig riven ost vill säga).
Beredning: Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen på en mjölad arbetsyta. Knåda degen lite lätt. Dela degen i åtta lika stora bitar. Kavla varje bit till en liten jämn cirkel.
Bred på tomatsås (ca 1 matsked blir bra) på den ena halvan av rundeln. Tänk bara på att inte bre tomatsås allt för nära kanten, ca 1½ cm från kanten blir bra.
Strö över lite skinka och riven västerbottensost över tomatsåsen och toppa med två stycken basilikablad.
Vik in "de tomatfria! kanterna (detta för att inte tomatsåsen ska rinna utanför pizzorna och för att fyllningen ska stanna kvar inne i pizzan).
Vik därefter deghalvan utan fyllning över deghalvan med fyllning. Se till att få en bit deg under själva pizzan, så man inte ser skarven på pizzan.
Upprepa detta på de resterande sju degbitarna. Lägg alla pizzorna på bakplåtspappersklädd plåt/plåtar.
Garnering: Pensla pizzorna med vatten och strö över oregano.
Gräddning: Grädda pizzorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna i några minuter innan servering.
Klart!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar