Servera tillsammans med vaniljsås och/eller glass.
Receptet räcker till 8 personer.
Ingredienser:
Pajbotten:
150 g smör
2 msk strösocker
4 dl vetemjöl
4 msk kallt vatten
Fyllningen:
7-8 äpplen
1 tsk kanel, mald
½ dl råsocker
1½ dl aprikosmarmelad
½ dl hett vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ner smöret, sockret och mjölet i en bunke och hacka samman (precis som man gör när man gör smuldegen till en smulpaj) till en grynig massa.
Tillsätt kallt vatten och jobba med händerna tills det blir en deg. Rulla ihop till en boll.
Kavla ut degen på en mjölad arbetsyta till en rektangel, ca 28x18 cm. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Fördela äppelklyftorna över bottnen och vik upp kanterna.
Strö över kanelen och råsockret.
Rör ut aprikosmarmeladen med det heta vattnet. Ringla över.
Skär smöret i små klossar och fördela smörklossarna över pajen.
Grädda nederst i ugnen i 45-50 minuter. Ta ut och låt svalna av något. Toppa eventuellt med lite florsocker (inget måste, pajen är söt som den är).
Klart!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar