Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

9 aug. 2012

Doftande Vitlöks- och Persiljebröd!

Hembakat bröd är alltid gott och känns lyxigare att mumsa på än köpes. Ta de här gyllene och doftande bröden direkt ur ugnen och njut av en smakrik brödupplevelse. Eller varför inte äta dem kalla. Jag tycker de är lika goda varma som kalla.

Bröden går att servera till mycket...pastarätter, grytor...kötträtter, grillat. Till buffén, på vickningen, på picknicken. Ja egentligen när som helst. De är fantastiskt goda!

Du kan enkelt variera smaken på bröden genom att experimentera med dina favoritörter. Till exempel byta ut persiljan mot basilika. Vill man ha mer sting på bröden kan man tillsätta lite hackad chili till smöret.

Receptet räcker till 8 härliga och smakrika bröd.


Ingredienser:


Degen:

½ pkt jäst (ca 6 g)
8 dl vetemjöl
5 msk jungfruolivolja
1 tsk salt

Vitlök- och Persiljesmöret:

4 msk smör
3 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja

Garnering:

½ tsk flingsalt


Gör så här:


Bröden: Blanda jästen och mjölet i en bunke och tillsätt vattnet, oljan och saltet.

Blanda väl till en smulig deg. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsyta och knåda degen i ca 10 minuter.

Lägg därefter degen i en skål/bunke som är smord med olja. Låt degen jäsa på en varm plats, under en bakduk i 1 timme, till dubbel storlek.

Ta upp degen på den mjölade arbetsytan och knåda den i 5 minuter. 

Dela degen i 8 bitar och kavla ut degbitarna till runda cirklar som är ca 10 cm i diameter.

Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under en bakduk i 20 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader.

Vitlöks- och Persiljesmöret: Lägg smöret i en liten kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Finhacka persiljan och lägg i kastrullen.

Värm upp till tills smöret har smält. Rör om.

Beredning: Pensla bröden med 3/4 av smörblandningen och strö över flingsaltet.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills de får en gyllene yta.

Ta ut bröden ur ugnen och pensla på resten av smörblandningen.

Klart!







Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar