Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

9 aug. 2012

Colombiansk Fläskfilègryta!

Jag har ju mina rötter i Colombia och nu kan jag bara jubla över att jag äntligen har jag ett recept på colombiansk mat! Jag satt och njöt av den här fantastiskt goda gryta framför TV:n och OS tillsammans med sambon och dagens OS-tider gav mig, passande nog, ett par friidrottande colombianer att heja fram :)

Denna gryta gör sig bäst som ett långkok, jag lät min stå och puttra i lite drygt 1 timme och det vart hur gott som helst! Till serverade jag Doftande Vitlöks- och Persiljebröd och dessa två recept gjorde sig riktigt bra ihop!

Receptet räcker till 4-6 personer.


Ingredienser:

600 g fläskfilé
1 msk smör
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 tsk chilipulver
250 g färska champinjoner
1 gullök
3 msk färsk persilja
5 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 dl köttbuljong
3 dl rött vin
Ca 10 droppar Collorit (kan uteslutas, detta är för färgens skull)


Gör så här:

 
Ta bort senor och fett från fläskfilén och skär den i lagom stora och tjocka grytbitar.

Ansa och finhacka löken. Dela champinjonerna på mitten. Finhacka persiljan.

Smält smöret i en stekpanna eller kastrull och bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme.

Krydda med saltet, svartpepparn och chilipulvret.

Tillsätt löken, champinjonerna och persiljan. Fräs under omrörning.

Sänk värmen och tillsätt grädden, creme fraichen, köttbuljongen. Rör om och avsluta med att tillsätta vinet. Smaka av.

Tillsätt eventuellt colloriten för att ge grytan en fin brun färg. Vill man ha en gryta med mer färg än de 10 dropparna som jag skrev att man kan droppa ner, droppa ner mer! Det påverkar inte smaken, utan ger bara fin färg.

Låt grytan stå och sjuda under lock. Ju längre grytan får stå desto godare och rikligare smak blir det. Rör om då och då.

Klart!




Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar