Limporna bör ätas dagsfärska. Men det är dock inga problem att frysa in dem i upp till 1 år.
Receptet räcker till 4 stycken limpor.
Ingredienser:
25 g jäst
6 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
4 msk ljus sirap
1½ liter vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en stor bunke.
Blanda vattnet och olivoljan i en kastrull och värm upp till fingervärme, 37 grader.
Häll lite av det över jästen och rör om tills jästen har löst upp helt. Häll i resten av spadet.
Tillsätt salter, sirapen och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt, tills den släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
Arbeta in resten av mjölet i degbunken och på arbetsbänken/arbetsytan. Knåda degen ordentligt och dela därefter degen i fyra lika stora bitar. Forma varje degbit till små knubbiga, runda och/eller avlånga limpor.
Lägg limporna på en bakplåtspappers klädd plåt.
Jäs limporna under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör ett par skåror i varje limpa med en vass kniv.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Ta ut och låt limporna kallna utan bakduk på ett galler.
Klart!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar