Dessa kan man med fördel äta med smör, philadelphiaost, eller marmelad. Eller varför inte som de är?!
Man kan grädda dessa direkt i en smord och mjölad muffinsplåt eller i stora muffinsformar.
Receptet räcker till ca 16 stycken härliga muffinsar!
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
4 tsk flytande honung
4 msk rapsolja
2 dl fiberhavregryn
6 dl siktat dinkelmjöl
2 dl torkade blåbär
2-2½ dl mandel, hela
Garnering:
1 ägg
1 dl hackad mandel
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke
Värm upp vattnet till 37 grader. Häll ner vattnet med jästen och rör om tills jästen har löst upp.
Tillsätt saltet, honungen, rapsoljan, havregrynen och dinkelmjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
Rör ner blåbären och mandeln mot slutet.
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter, gärna på en varm plats.
Ta upp och knåda degen på en mjölad arbetsbänk.
Dela degen i 16 bollar. Lägg bollarna i en smord och mjölad muffinsplåt, alternativt i stora muffinsformar.
Låt bollarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka mandeln som ska vara till garneringen.
Vispa upp ägget. Pensla bollarna med ägg och strö över den hackade mandeln.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
Ta ut och låt muffinsarna svalna av.
Klart!
Värm upp vattnet till 37 grader. Häll ner vattnet med jästen och rör om tills jästen har löst upp.
Tillsätt saltet, honungen, rapsoljan, havregrynen och dinkelmjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
Rör ner blåbären och mandeln mot slutet.
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter, gärna på en varm plats.
Ta upp och knåda degen på en mjölad arbetsbänk.
Dela degen i 16 bollar. Lägg bollarna i en smord och mjölad muffinsplåt, alternativt i stora muffinsformar.
Låt bollarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka mandeln som ska vara till garneringen.
Vispa upp ägget. Pensla bollarna med ägg och strö över den hackade mandeln.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
Ta ut och låt muffinsarna svalna av.
Klart!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar