Varmt välkommen till denna blogg!

Hoppas just du hittar något recept som faller dig i smaken!

6 jan. 2013

Moussaka!

Moussaka är en grekisk gratäng med auberginer och köttfärssås som varvas med ostsås! Första gången jag hörde talas om Moussaka var i en scen ur komedifilmen "Mitt stora feta grekiska bröllop" och namnet har sedan dess funnits på näthinnan, det är först nu som jag har testat mig på att göra en egen....och vet ni vad?! Moussaka är verkligen grymt gott! Grekisk mat är gott och Moussaka är ingen besvikelse :-) 

Servera gärna din moussaka med en grekisk sallad (eller ditt eget val av sallad) och en bit surdegsbröd. En annan grej som är toppen till denna rätt är att ringla lite över lite Balsamico - MUMS!!!!


Ingredienser:


2 auberginer
1 tsk salt

Köttfärssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 g köttfärs
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 krm kanel
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör, till stekning

Ostsås:
3 dl vetemjöl
2 msk vetemjöl
2 dl riven gratäng ost
1 ägg
1 krm salt



Gör så här:


Sätt ugnen på 225 grader.

Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över saltet.

Köttfärssåsen:
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.

Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig.

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar.

Låt såsen koka ca 5 min.

Ostsåsen: 
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull.

Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning.

Låt såsen koka ca 3 min.

Rör ner 1 1/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg.

Beredningen:
Smorda en ugnssäker form.

Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida.

Varva köttfärssås och aubergineskivor i den smorda ugnsformen.

Häll över såsen och strö över resten av osten.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Klart!





Hoppas det smakar!


Med Vänliga Hälsningar // Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar