Det här är även min första risotto som jag själv har rört ihop (jag har inte skapat hela receptet själv från grunden, tog ett grundrecept och har därefter lagt till en del efter eget tycke och smak samt efter mitt egna "kockhuvud") och jag måste säga att det är väldigt lätt. Jag trodde det var en riktig utmaning, speciellt när man har sett Mr Gordon Ramsay himself skrika åt sina kockar i Hell´s Kitchen.
Men sanningen är den att att röra ihop en risotto är lika lätt som att röra ihop sin alldeles egna risgrynsgröt, det är nästan samma sak. Om inte annat så är det riktigt mumsigt och lyxigt att få avnjuta sin hemmagjorda risotto :)
Receptet räcker till 4 personer.
Ingredienser:
1 msk olivolja2 msk smör
1 gullök
3 viltlöksklyftor
4 dl rundkornigt ris ( t.ex: avorio, carnaroliris eller risottoris)
3 dl vitt vin
8 dl varmt vatten + 2 grönsakbuljongtärningar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
½ lime, saften
1 dl dill
1½ dl babyspenat
250 g räkor
Gör så här:
Mät upp vattnet i en tillbringare, tillsätt grönsaksbuljongtärningarna och rör om (vattnet måste vara varmt så att buljongtärningarna löser upp ordentligt).
Skala, dela och finhacka gullöken och vitlöken. Lägg dem i en stor kastrull.
Tillsätt riset, olivoljan, smöret, saltet och vitpepparn. Fräs i ca 2 minuter.
Häll i vinet, rör om och låt koka upp.
Koka upp risotton på medelvärme i 20 minuter, rör om då och då samt tillsätt buljong efterhand som risotton kokar ner. OBS! Se hela tiden till att risotton har vätska som kokar!
Fin riv parmesanosten. Hacka dillen, dela babyspenatbladen på mitten.
Skala räkorna om du har valt räkor med skal. Häll av spaden om du har valt räkor i spad. Låt frysta räkor rinna av i ett durkslag (så att inte det tinade "isvattnet" följer med till risotton) om du har valt frysta räkor.
Smaka av risotton, se till att riset är genomkokt. Tillsätt eventuellt mer salt och vitpeppar och så önskas. Ta kastrullen från plattan.
Dela limen och pressa saften över risotton. Rör om.
Tillsätt dillen, räkorna och babyspenaten. Rör om ordentligt.
Tillsätt parmesanosten och rör om (nu kommer risotton att tjockna något av osten, risotton ska vara som risgrynsgröt i konsistensen. Om risotton är för tjock går det bra att röra ner lite mer buljong för att "rätta till det").
Klart!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar