I kylskåp kan den hålla i flera veckor.
Receptet ger ca 5 dl ketchup.
Ingredienser:
5 tomater, stora
1 gul lök, liten
2 vitlöksklyftor
½ dl vitvinsvinäger
½ dl tomatpuré
½ dl farinsocker
1 msk worcestersås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Koka upp en kastrull med vatten.
Skär två snitt (format som ett kors) på varje tomat. OBS! Du ska inte skära igenom hela tomaten utan bara två lätta snitt som nätt och jämnt går igenom skalet.
Lägg tomaterna i det kokande vattnet och skålla dem i ca 2 minuter. Ta tomaterna från plattan, häll av det kokande vattnet och häll i kallt vatten. Låt stå i 5 minuter och dra sedan av skalet från tomaterna.
Dela dem och ta ut fröna, de ska inte med i ketchupen. Skär tomaterna i bitar.
Skala och finhacka gul lök och vitlök.
Lägg tomater, gul lök, vitlök, vitvinsvinäger, tomatpuré, farinsocker, worcestersås, salt och svartpeppar i en kastrull.
Koka upp, rör om under tiden.
Dra ner på plattan och låt ketchupen stå och sjuda i 20 min.
Mixa ketchupen slät i en matberedare eller med mixerstav.
Låt ketchupen kallna.
Häll upp i glasburkar eller i glasflaskor och förvara i kylen.
Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar