Herr och fru Benedict var stamkunder på Delmonico`s. En morgon när paret var där undrade de om hovmästaren hade något nytt på menyn.
Hovmästaren kastade tillbaka frågan till fru Benedict som svarade: "Förlorade ägg på bröd med skinka, hollandaise och tryffel på toppen".
Och Voilà! Här är resultatet - Eggs Benedict (kärt barn har många namn och det har just den här rätten).
Ingredienser:
För 4 pers.
1 msk ättiksprit
1 liter vatten
4 ägg
Hollandaisesås:
200 g smör
4 äggulor
3 msk vatten
1-2 msk pressad citron
Salt
Peppar
Smörgås och garnering:
8 skivor vitt formbröd
8 skivor rökt skinka
Krasse (valfritt)
Gör så här:
Knäck ett ägg i en kopp. Häll försiktigt ned ägget i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter. Ta nästa ägg och gör samma sak och så nästa och så vidare.
Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik.
Hollandaisesås: Smält smöret i kastrull och låt svalna en stund.
Blanda äggulorna och vattnet i en skål/djup tallrik och ställ över en kastrull med vatten i. Blandningen ska sjuda över ett vattenbad. Sjud tills såsen har tjocknat något. Det är viktigt att vispa under hela tiden.
Tag vattenbadet från värmen och häll i äggblandningen i det smälta smöret. Smaka av med citron, salt och peppar.
Smörgås: Forma brödskivorna till cirklar med t.ex. en metallrundel. Rosta dem efter behag.
TIPS 1: Har man ingen metallrundel att skära brödet med så funkar det alldeles utmärk att ta hjälp av en kopp. Tryck koppen hårt mot brödet så är det sedan lätt att ta bort det överblivna brödet.
TIPS 2: Har man ingen rost så går bröden alldeles utmärkt att rosta i en stekpanna på hög värme och lite smör. Akta bara så inte bröden bränns vid!
Hoppas det smakar!
Med Vänliga Hälsningar // Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar